Jak vybrat správné matrace do postele - Zdravé spaní

Nespí se Vám již nějakou dobu dobře? Cítíte se ráno po probuzení jako zpráskaný pes? Možná za to může špatná postel s letitou matrací. Tělu totiž nestačí čalouněná válenda s péry nebo molitanový gauč. Mnohem větší radost bude mít z kvalitní postele, roštu a matrace. Pokud jste se rozhodli, že své spaní zlepšíte, narazili jste možná na problém, že nevíte, kterou matraci si vybrat. Na trhu existuje velký výběr matrací různých druhů a nezkušený zákazník často tápe a neví, která matrace je právě pro něj ta nejvhodnější. Právě proto, abychom Vám usnadnili rozhodování při výběru matrace, rozhodli jsme se napsat sérii článků výběru správné matrace do postele.

Podklad matrace
Výběr matrace do postele ovlivňuje spousta faktorů. Jedním z nich je podklad, na který se matrace položí. Nejvhodnějším podkladem matrace je lamelový rošt, který zajistí dokonalé odvětrání lůžka. Na pevný lamelový rošt lze uložit jakákoliv matrace (pružinová, pěnová i latexová). Pokud máte polohovací nebo motorový rošt, nejvhodnější jsou matrace latexové (neplatí to však pro sendvičovou latexovou matraci s kokosovým vláknem) nebo matrace pěnové (ze studené pěny nebo Celtexu). Latexové matrace i matrace ze studené pěny se totiž dokonale přizpůsobí změnám polohy roštu. Na laťkový rošt nebo na pevný podklad (pevná deska) se nejvíce hodí matrace pružinové, které zajistí dobrou cirkulaci vzduchu v matraci. Na pevnou desku naopak není vhodné uložit matrace pěnové nebo latexové, které nemají tak dobré odvětrávání, hrozí tedy vznik plísní v matraci z nedokonalého odvětrání.

Váhová kategorie
Při výběru matrace do postele musíte také zohlednit svou váhu. Levnější matrace jsou obvykle z méně kvalitního materiálu, který je určen pro zatížení od 70 do 90 kg. Pokud vážíte více než 100 kg, měli byste věnovat pozornost maximálnímu zatížení matrace. Kvalitnější matrace do postele jsou určeny i pro osoby vážící 120-160 kg a umožní vám pohodlné a zdravé spaní.

Tvrdost matrace
Jsou lidé, kteří preferují měkčí matrace, jiní zase musejí spát na matraci tvrdé. Obecně se doporučuje matrace středně tvrdá, ortopedická, s více zónami tvrdosti, díky kterým se matrace přizpůsobí křivkám Vašeho těla. Čím více zón, tím lépe. Mezi nejdůležitější zóny patří změkčení v oblasti pánve, kolen či ramen, vyztužená musí být naopak v bederní oblasti.

Cena matrace
Existuje velká spousta lidí, kteří investují nemalé peníze do auta, televize, videokamery, mobilního telefonu, ale matrace za 5 000,- Kč a více jim připadá nekřesťansky drahá. Přitom v posteli tráví každý člověk 1/3 svého života a zrovna tu nejdůležitější část života, protože tělo si musí během spánku odpočinout, uvolnit, nepracovat, jednoduše řečeno se musí znova nabít. Matrace do postele se dá koupit již za necelou 1 000,- Kč, jedná se však o matrace, které nepřinášejí tělu takový komfort, jaký by zasluhovalo. Je nutné si uvědomit, že matraci si kupujete na 10 let a více. Nevyplatí se na ní šetřit za každou cenu. Je nutno si dát také pozor na příliš nápadně levné matrace, jelikož se jedná o matrace druhé a třetí jakosti. Takže namísto 10-ti let Vám bude taková matrace dobře sloužit pouze pár měsíců nebo jednotky let. Mezi kvalitní matrace do postele patří matrace ze studené pěny, latexu, Celtexu či taštičkové matrace.

Potah matrace
Matrace do postele se prodávají s nesnímatelným nebo snímatelným potahem. Výhoda snímatelného potahu spočívá ve vyšší hygieně lůžka, naše matrace mají snímatelné potahy na zip, které lze rozdělit na dvě části, což ocení zřejmě každá hospodyňka při praní. Ideální je potah se zipem po celém obvodu matrace, který lze prát v pračce na teplotu 60 stupňů, tato teplota již definitivně ničí roztoče. Snímatelný potah je možné doplnit chráničem matrace. Natahuje se na rohy matrace pomocí gumiček. Existují i nepromokavé podložky na matrace (KLINIPUR a KLINITEX), vhodné zejména pro malé děti a starší lidi.

Životnost matrace
Matrace do postele mívají životnost kolem deseti let. Poté už jsou nehygienické a je třeba je vyměnit, a to i když ležely na kvalitních roštech, které zajistily odvětrávání.

Výroba na zakázku
Pokud máte atypické rozměry matrace v posteli, tak nevěšte hlavu, v dnešní době jsme schopni vyrobit jakýkoliv rozměr matrace a nejenom matrace také rošty do postele, chrániče na matrace a dokonce i některé postele, jedná se o výrobu na zakázku.