Při výběru matrace dále dbejte i na tyto velmi důležité faktory:

Z čeho je vyrobeno jádro matrace? Na trhu je množství matrací, jejichž základ tvoří různé pěny nebo pružiny. Jak si tedy vybrat?

Pokud se rozhodnete pro pěnové jádro, měla by se Vaše volba ubírat spíš k latexové nebo paměťové pěně, než k polyuretanové pěně. Technologicky vyspělejší PUR pěna je studená pěna (známá také jako HR pěna, Waterfoam, Waterline, Kaltschaum), která je prodyšnější, má delší životnost ale stále nedosahuje vlastnosti latexu. Latexová pěna je v prvé řadě přírodní produkt a je zdravotně nezávadná. Neobsahuje žádné látky podporující karcinogenní onemocnění. Latexová pěna je trvanlivější než polyuretanová pěna. Důležitým údajem u latexové pěny je její hustota. Hustota latexové pěny se u matrací pohybuje většinou od hodnoty 55 kg/m3, přičemž rozdíl v latexové pěně a jejích vlastnostech je markantní už při zvýšení hustoty o 5 kg / m3. To znamená, že čím je hustota latexové pěny použité v matraci vyšší, tím je latexový monolit pevnější, nedrolí se, má lepší ortopedické vlastnosti a je trvanlivý ("nevyleze tak rychle jako PUR pěna", jejíž hustota se pohybuje od 25 - 35 kg / m3). Samozřejmě i zde platí, že vyšší hustota latexu znamená vyšší cenu. Latex se vyznačuje vysokou bodovou elasticitou, což znamená, že přesně podepírá a kopíruje ty části těla, které to potřebují.

Latex se vyrábí dvěma způsoby. Při výrobním procesu "Dunlop" se latexová směs nalije do formy a při teplotě +115 ° C se zpracuje. Při procesu "Talalay" se navíc z latexové směsi vytáhne nadbytečný vzduch a směs se zmrazí na -30 ° C. Rozdíl v kvalitě latexu, který se vyrábí způsobem Dunlop nebo Talalay není. Avšak "Talalay" latex je měkčí a o něco prodyšnější.


Důležitým údajem u latexové pěny je kromě její hustoty i poměr čistého přírodního latexu a syntetického latexu. Podíl přírodního latexu (nebo kaučukového mléka) může být až 95%. Zde však větší množství přírodního latexu neznamená automaticky i lepší vlastnosti materiálu, spíše naopak. Latex vyrobený pouze z kaučukového mléka je velmi drahý, rychle se drolí a jeho životnost je tím pádem nižší než u latexu s nižším procentem kaučukového mléka. Optimální poměr mezi přírodním a syntetickým latexem je 20:80, což zajišťuje vynikající ortopedické a také antialergické a antibakteriální vlastnosti. Takový latex vyrábí i belgická společnost ARTILAT, dodavatel latexu pro matrace VEGAS.

Latexová matrace by měla být vyšší než 10 cm a jejím základem by měl být perforovaný (dírkovaný) latexový monolit s různými zónami tvrdosti a odzipovatelný potah, který se dá vyprat. Doporučuje se lamelový rošt. Známka kvality od německého institutu Stiftung Warentest, kterou obdržely matrace vyhotovené z latexové pěny je od 2,2 - 2,8 (nejlepší = 1,0; nejhorší = 5,0; výsledky z 2003 - 2006).