Jak vybrat matraci, aby se nám sladce spalo

1. Předchozí zkušenost
Předtím, než začnete vybírat novou matraci, popřemýšlejte nad tím, co vám u předchozí matrace nejvíce vadilo.

2. Hledáte matraci pro denní, nebo občasné použití?
Je důležité si ujasnit, pro jaký účel si matraci budete vybírat. Pro příležitostné spaní (postel pro hosty, chata, chalupa) stačí „jednoduší“ typ matrací s nižší nosností. V případě, že matraci budete využívat každodenně, je potřeba věnovat výběru větší pozornost.

3. Matrace pro dvoulůžko
Pro partnerské lůžko doporučujeme vybírat dvě samostatné matrace, než jednu velkou. Každá matrace respektuje individuální hmotnost, osobní nároky na tvrdost (tuhost) lůžka, případné zdravotní požadavky. Ne vždy vyhovuje jedna velká matrace oběma partnerům. Navíc v případě dvou oddělených matrací dochází k menšímu rušení partnera ve spánku a lze jednotlivé matrace během užívání snadněji otáčet a tím výrazně prodloužit jejich životnost.

4. Vhodné uložení matrací
Abyste dosáhli ideálních ortopedických vlastností matrace a optimální vzdušnosti, je třeba zvolit vhodnou podložku. Pružinové a taštičkové matrace je vhodné uložit na pevnou desku nebo pevný rošt, kde mezery nepřesáhnou 4 cm. Pěnové a latexové matrace je vhodné uložit na lamelový rošt, který podpoří ortopedické vlastnosti matrace, popřípadě je možné je uložit na laťkový rošt. Vždy je nutné respektovat informace o možnosti polohování a použití konkrétního typu matrace pro daný typ podložky, které jsou uvedeny u jednotlivých produktů.

5. Tuhost matrace
Široká nabídka matrací podporuje možnost výběru vhodného typu. Před zakoupením matrace doporučuje matraci vyzkoušet na některé z našich poboček a poté zvolit tuhost matrace odpovídající Vašim individuálním požadavkům. Vhodnou tuhost matrace nelze zobecňovat, platí sice, že pro uživatele s vyšší hmotností je vhodnější matrace tužší a pro uživatele s nižší hmotností je vhodnější matrace měkčí, ale požadavky jednotlivců se liší a důležité je, abyste se na matraci cítili dobře.

6. Snímatelný nebo pratelný potah
Potah matrace by měl být nejlépe snímatelný a pratelný, popř. snadno čistitelný. Hygienu lůžka totiž ovlivňuje také potahová textilie, která leží mezi Vaším tělem a jádrem matrace. Textilie musí mít odpovídající pevnost, pružnost a celkově poskytovat dostatečnou ochranu matrace. Její speciální úpravy zamezí růstu mikroorganismů (roztoči, bakterie a houby) a usnadní užívání, údržbu i čištění potahu. Výhodou je také podšití rounem a netkanou textilií, které umocňuje pohodlí při užívání matrace.

7. Nejlevnější matrace není výhrou
Srovnávejte srovnatelné – cenu matrace ovlivňuje typ použitého materiálu a jeho objemová hmotnost, ale také celkové konstrukční řešení. Nejlevnější matrace nemusí být zároveň tou, která Vám prokáže nejlepší službu, splní Vaše nároky a zaručí nejdelší životnost.

8. Životnost matrace
Průměrná životnost matrace se pohybuje v rozmezí 5 – 10 let. Především s ohledem na hygienické hledisko doporučujeme omezit dobu užívání matrace a po uplynutí její životnosti ji vyměnit za novou. V posteli trávíte minimálně 1/3 života, nešetřete proto na úkor svého zdraví!